Met een zonneboiler betaalt de zon je warm water, zelfs als het vriest!

29 Januari 2024
De winter is het uitgelezen moment om je bestaande verwarmingsinstallatie onder de loep te nemen en te overwegen om over te stappen naar een systeem dat niet alleen toekomstbestendig en duurzaam is, maar ook je energiefactuur aanzienlijk verlaagt. Belsolar, de Belgische zonneboilerassociatie, raadt aan om hierbij zeker te denken aan een zonneboilerinstallatie. Zo'n installatie laat zich niet alleen naadloos integreren in je bestaande woning als een slimme stap naar hernieuwbare energie, maar het levert ook gedurende het hele jaar aanzienlijke besparingen op, zelfs in de winter.

Btw-verlaging en betere premievoorwaarden voor warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers

02 Augustus 2022
Met de tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% die onlangs werd ingevoerd en de betere premievoorwaarden in de 3 gewesten (mijn Verbouwpremie in Vlaanderen, Renolution in Brussel en een tijdelijke afschaffing van de verplichte energieaudit in Wallonië) wordt het nog interessanter om voor eind volgende jaar voor een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler te kiezen.

Hernieuwbare energie loodst je door energiecrisis

10 Maart 2022
De combinatie van PV-panelen en een elektrische warmtepomp helpen huishoudens futureproof door de energiecrisis te komen. Niet alleen is de terugverdientijd sterk verminderd door de stijgende energieprijzen, bovendien gaat het om een duurzame keuze die een fossielvrije toekomst mogelijk maakt. De zorgvuldige installatie door een vakman en bijgevolg een slimme sturing van je energievraag en -aanbod zijn cruciaal. Vandaag wordt zo goed als elke nieuwe woning uitgerust met PV-panelen. Een kwart combineert dit met een geothermische of vooral lucht-water warmtepomp. Ook bij renovatie biedt dit een optimale oplossing om het energielabel A te verkrijgen. Uit een recente enquête blijkt dat bouwprofessionals momenteel vooral in nieuwbouw en in mindere mate bij renovatie warmtepompen voorzien.

Besparingspotentieel van een warmtepomp- of zonneboiler is groter dan ooit

09 Maart 2022
De voorbije maanden zijn de energieprijzen dramatisch gestegen. Al hoopt ieders portemonnee op het tegengestelde, het zit er dik in dat de stijging zich in 2022 nog verder zal zetten. Op lange termijn hebben we maar één optie: ons verbruik drastisch naar beneden halen. Dat kunnen we door te besparen op één van de grootste slokoppen van ons energiebudget: de verwarming van ons sanitair water. Een warmtepompboiler benut tot 75% de energie van de lucht en een zonneboiler tot 60% de energie van de zon. Zo kan je je sanitair water een flink stuk goedkoper verwarmen. Als je nu een oude elektrische boiler hebt, loopt de besparing op tot meer dan 1.000 euro per jaar.

Mediacampagne en meer overheidssteun “Maak je huis nu al klaar voor de toekomst. Dat is goed voor jou en het klimaat.”

14 Februari 2022
Heel wat Vlamingen beginnen in deze periode hun bouw- en renovatieprojecten voor te bereiden. Met de derde golf van de mediacampagne Mee met de stroom – die vandaag van start gaat - wil het VEKA gebouweigenaars sensibiliseren om met een ruime blik op de toekomst hun verwarmingssysteem te bekijken. Zo niet riskeren ze (opnieuw) twintig tot vijfentwintig jaar hoge verwarmingskosten en een veel te hoge CO2-uitstoot. Het klimaat kan zo lang niet wachten.

10 tips om je renovatiebudget te verhogen

13 April 2021
Een warm en comfortabel huis hoeft niet onbetaalbaar te zijn. Toch loopt het kostenplaatje bij een energiezuinige renovatie of BENOvatie al gauw hoog op. De financiële drempel houdt vaak potentiële kopers tegen om een woning met hoge renovatienoden aan te kopen of de huidige woning grondig energetisch te renoveren naar de comfortnoden van vandaag. Toch is het NU het moment om te renoveren. Er bestaan verschillende financieringsopties die weinig gekend zijn, maar heel wat mogelijkheden bieden. Verhoog nu je renovatiebudget en bespaar voor altijd op je energiefactuur met deze tips….

Nieuw: bereken je besparing met een zonneboiler op www.InfoZonneBoiler.be

09 Maart 2021
Op zoek naar een concreet, niet-merkgebonden antwoord op alle vragen die je als bouwer of verbouwer over zonneboilerinstallaties kan hebben? Surf dan naar www.InfoZonneBoiler.be, het objectieve zonneboilerinfoplatform van de Belgische zonneboilerfederatie Belsolar. De website kreeg zopas niet alleen een volledige make-over, zowel op grafisch als bouwtechnisch vlak. Ze werd tevens uitgebreid met een gloednieuwe calculator waarmee je heel eenvoudig kan berekenen hoeveel geld en CO2 je jaarlijks kan besparen wanneer je je bestaande installatie voor de verwarming van sanitair water door een zonneboiler vervangt.

De zon schijnt voor iedereen, ook voor eigenaars van een zonneboiler

29 Januari 2021
Het Grondwettelijk Hof vernietigde recent de Vlaamse regeling rond de virtueel terugdraaiende teller van de digitale elektriciteitsmeter. De eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen mogen daar dus niet nog 15 jaar gebruik van maken. Een streep door de rekening van velen, en allicht ook door het 'nieuwe Zonneplan' dat eind november door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd.

Woningpas wordt uitgebreid met overzicht van uitgevoerde renovatiewerken

21 December 2020
De Woningpas werd zopas uitgebreid met een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken. Wil je jouw woning verkopen of verhuren? Of plan je binnenkort renovatiewerken? Kijk dan zeker eens in jouw woningpas. Dit gratis digitaal paspoort, ontwikkeld door de Vlaamse overheid, verzamelt de digitaal beschikbare informatie over jouw huis nu op één centrale plaats.

17% meer premies voor zonneboilers uitbetaald

05 Maart 2020
In nieuwbouw kiest de Vlaming veel vaker voor fotovoltaïsche zonnepanelen, eventueel in combinatie met een warmtepomp, om aan de verplichting van hernieuwbare energie te voldoen, maar in renovatie heeft de Vlaming wel begrepen dat een zonneboilerinstallatie de meest laagdrempelige stap is om ook in bestaande woningen hernieuwbare energie toe te passen.

De website www.InfoZonneBoiler.be is het objectieve infoplatform van sectorassociatie Belsolar dat een concreet en niet-merkgebonden antwoord geeft op alle vragen die particulieren en professionelen over zonneboilers kunnen hebben. Belsolar is in 1998 opgestart als federatie van leveranciers van systemen op zonne-energie. De leden van Belsolar zijn gespecialiseerd in systemen voor actieve thermische zonne-energie of zonneboilers. Sinds 2010 maakt Belsolar deel uit van ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken van België. Onze privacy policy vindt u hier.