Premie zonneboiler 2019 hoger dan gepland

Wie een warmtepompboiler plaatst, kan vanaf 1 januari volgend jaar een premie van 400 euro aanvragen. De Vlaamse regering heeft definitief het licht op groen gezet. Debestaande premie voor een zonneboiler wordt niet verlaagd zoals eerder was gepland. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Investeren in hernieuwbare energie is voordelig voor uw factuur én voor het milieu. Met onze premies trekken we twijfelaars over de streep.’


Vanaf 1 januari kan wie een warmtepompboiler plaatst een premie krijgen. Een warmtepompboiler is een alternatief om sanitair water te verwarmen, naast de zonneboiler en de klassieke elektrische boiler. Alleen is een warmtepompboiler tot 70 procent energiezuiniger dan een elektrische boiler. Bart Tommelein: ‘Kiezen voor een warmtepompboiler is niet alleen kiezen voor hernieuwbare energie, maar ook voor een forse energiebesparing.’

Zowel particulieren als bedrijven komen in aanmerking. De premie voor particulieren start aan 400 euro en dooft de komende vijf jaar langzaam uit. Vanaf 2020 bedraagt de premie nog 300 euro. Vanaf 2021 tot eind 2023, krijg je nog maximaal 200 euro. Ook voor bedrijven bedraagt de basispremie 400 euro, maar dat bedrag wordt verhoogd naargelang het vermogen. Bedrijven kunnen op maximaal 5.040 euro rekenen of veertig procent van het factuurbedrag. Ook voor de bedrijven neemt de premie geleidelijk af over vijf jaar.

 

Premie voor zonneboiler verhoogt

Naast de nog onbekende warmtepompboiler, is de zonneboiler een veel bekender alternatief voor sanitair warm water. De Vlaamse regering besliste op voorstel van minister Tommelein om deze premie volgend jaar niet te verlagen zoals eerst aangekondigd. Ze blijft behouden op 550 euro in plaats van een verlaging tot 375 euro.

Tweede premie voor vervanging zonneboiler en warmtepomp

De eerste generatie zonneboilers en warmtepompen is stilaan aan vervanging toe. Om te vermijden dat mensen voor hun verwarming of sanitair warm water opnieuw zouden kiezen voor een systeem op basis van fossiele brandstoffen, heeft de regering de premieregeling aangepast. Voortaan kan je na 15 jaar opnieuw een premie aanvragen voor de vervanging van je zonneboiler of warmtepomp. Voor een warmtepompboiler kan dat zelfs al na 10 jaar, omdat de levensduur van zo’n boiler korter is.

‘Investeren in hernieuwbare energie is voordelig voor uw factuur en voor het milieu. Met onze premies trekken wij twijfelaars over de streep’ besluit Bart Tommelein.


Heb je vragen
over zonneboilers?
Op zoek naar
een installateur?
Een eigen zonneboiler,
hoe begin je eraan?
Bereken het rendement
van je zonneboiler
Staat mijn zonnecollector
op de premielijst?

Zonneboilerweerbericht

Ontdek hier hoeveel personen met een zonneboiler vorige week bespaarden

De website www.InfoZonneBoiler.be is het objectieve infoplatform van sectorassociatie BELSOLAR dat een concreet en niet-merkgebonden antwoord geeft op alle vragen die particulieren en professionelen over zonneboilers kunnen hebben. BELSOLAR is in 1998 opgestart als federatie van leveranciers van systemen op zonne-energie. De leden van BELSOLAR zijn gespecialiseerd in systemen voor actieve thermische zonne-energie of zonneboilers. Sinds 2010 maakt BELSOLAR deel uit van ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken van België.

Copyright 2018 infozonneboiler.be