Hoeveel m² zonnecollectoren heb ik nodig op mijn dak?

Dat hangt natuurlijk af van je watergebruik dat zelf dan weer afhangt van de grootte van je gezin. De oppervlakte van de collectoren moet je huis van warm water kunnen voorzien aan een temperatuur van 60°C. Men rekent op basis van het gemiddelde watergebruik op 1 tot 1,5 m² zonnecollector per bewoner. Wat betreft de opslagcapaciteit van het opslagvat reken je best op 50 tot 60 liter water per m² zonnecollector. Op die manier kan het warm water twee dagen lang gestockeerd worden.

 

Voor een gemiddeld gezin volstaat 5 m² zonnecollectoren doorgaans om optimaal te kunnen profiteren van de gratis energie van de zon om me sanitair warm water te produceren. Al bespreek je dit best met je installateur. Want naast de oppervlakte van de zonnecollectoren, is ook hun oriëntatie en hun hellingshoek van doorslaggevend belang voor een optimaal rendement. En ook de capaciteit van het voorraadvat speelt een belangrijke rol. Je  installateur weet voor alle toepassingen van zonneboilers best hoeveel m² zonnecollectoren je hiervoor nodig hebt en wat de capaciteit van je voorraadvat moet zijn.

De website www.InfoZonneBoiler.be is het objectieve infoplatform van sectorassociatie Belsolar dat een concreet en niet-merkgebonden antwoord geeft op alle vragen die particulieren en professionelen over zonneboilers kunnen hebben. Belsolar is in 1998 opgestart als federatie van leveranciers van systemen op zonne-energie. De leden van Belsolar zijn gespecialiseerd in systemen voor actieve thermische zonne-energie of zonneboilers. Sinds 2010 maakt Belsolar deel uit van Climafed, de Belgische federatie voor klimaattechnologieën (tot voor kort bekend als ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België). Onze privacy policy vindt u hier.