Ik wil een zonneboiler laten plaatsen. Hoe pak ik dat aan?

1Is je woning geschikt voor een zonneboiler?

Wanneer je een nieuwe woning bouwt of je bestaande woning energiezuiniger wil maken, is de zonneboiler een eerste logische keuze.

 

Ga best steeds samen met je installateur of architect na of je huis en je dak geschikt zijn voor een zonneboiler. Dat heeft te maken met de ruimte voor het plaatsen van een zonneboiler in je huis en met de oriëntatie van en de zoninval op je dak. Weet dat het al vanaf 5 m² zonrijke dakoppervlakte, de moeite kan zijn om een zonneboiler te plaatsen. En dat zelfs op zonnige herfst- en winterdagen  goede opbrengsten mogelijk zijn. Woon je in Vlaanderen, dan kan je de Zonnekaart Vlaanderen consulteren om te weten of je dak geschikt is voor een zonneboiler. Je hoeft alleen maar je adres in te tikken.

 

Beslis daarnaast ook voor welke toepassingen je de zonneboiler wil gebruiken. Is dat enkel voor het  opwarmen van sanitair water, of (ook) voor de bijverwarming van je woning of voor de verwarming van je zwembad?    

 

Ook is het belangrijk te weten of er een vergunning nodig is. Normaalgezien ben je daarvan vrijgesteld maar er zijn een aantal uitzonderingen voor huizen die bescherming genieten of er kunnen stedenbouwkundige regels zijn die hierop een uitzondering maken. Informeer bij je gemeente of dat zo is en ga tegelijk na of er naast de premies voor zonneboilers via de netbeheerder ook in je gemeente bijkomende financiële premies voor het plaatsen van een zonneboiler bestaan.

2Zoek je installateur en laat een offerte voor jouw zonneboiler opmaken

Kies je zonneboiler uit het ruime gamma van de aangesloten merken bij Belsolar of vraag een offerte voor je zonneboiler aan bij een installateur die je via de websites van de leden van Belsolar kan vinden. Deze zonneboilers voldoen aan alle technische vereisten. Zij bieden je maximale garanties, een maximumcomfort en voldoen aan alle kwaliteitseisen die nodig zijn om een beroep te kunnen doen op premies.

 

Ga samen met de installateur na hoeveel thermische zonnecollectoren je gezin nodig heeft en hoe groot de inhoud van het opslagvat moet zijn. Dat heeft te maken met zowel de grootte van je gezin als met het reële energie- en warmwaterverbruik in je gezin. Het zijn ook deze zaken die de kostprijs van je zonneboilerinstallatie bepalen.

3Installeer je zonneboiler zo dat hij optimaal rendeert

Laat de installatie van de zonneboiler en de koppeling aan het bestaande cv-systeem door een installateur van een Belsolar-lid uitvoeren. De installateurs van de leden aangesloten bij Belsolar krijgen permanent opleidingen en bijscholingen en hun werk wordt door de fabrikant of verdeler opgevolgd.

 

Zij zullen je zonneboiler zo installeren dat hij optimaal rendeert, dat de installatie voldoet aan alle kwaliteitseisen die nodig zijn om een beroep te kunnen doen op premies en dat de factuur alle gegevens bevat die nodig zijn voor het aanvragen van premies.

4Vraag je premies aan en geniet van een nog snellere terugverdientijd

Na uitvoering van de werken en  ontvangst van de facturen en documenten,  kan je alles in gereedheid brengen voor het aanvragen van premies bij verschillende overheden. De premies worden nu uitgereikt door de netbeheerder, het Gewest en sommige gemeenten of provincies. Op de pagina subsidies en premies vind je een globaal overzicht van welke premies voor zonneboilers er bestaan in het Vlaams Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest, aan welke voorwaarden je moet voldoen om ze te bekomen en links voor meer informatie of om ze effectief aan te vragen.

 

Dankzij de besparingen op de energiefactuur die je zonneboiler realiseert (gemiddelde besparing van  55 m³ gas en 60 liter mazout  en tot 500 kWh elektriciteit per m² zonnecollector per jaar) en de premies die je van de overheid krijgt,  ben je voortaan beschermd tegen stijgende energieprijzen en lever je een mooie bijdrage in de strijd tegen de klimaatopwarming. Hoeveel de besparing voor jou precies bedraagt, zowel uitgedrukt in uitgespaarde euro’s als in uitgespaarde CO2-uitstoot, bereken je hier.

5Hoe pak je de nazorg en het onderhoud van je zonneboiler aan?

Eens je zonneboiler geïnstalleerd is, is het een goed idee om een overeenkomst met je installateur te sluiten voor het onderhoud en de controles van je zonneboiler, eventueel in de vorm van een onderhoudscontract. Een regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je zonneboiler en garandeert de energie-efficiëntie en het optimaal rendement van je zonneboilerinstallatie.

 

Je zonneboilerinstallateur zal je alle nodige handleidingen overhandigen voor het onderhoud en de nazorg van je zonneboilerinstallatie. Eventuele vragen kan je ook stellen aan het lid van Belsolar dat je zonneboiler fabriceerde of verdeelde.

De website www.InfoZonneBoiler.be is het objectieve infoplatform van sectorassociatie Belsolar dat een concreet en niet-merkgebonden antwoord geeft op alle vragen die particulieren en professionelen over zonneboilers kunnen hebben. Belsolar is in 1998 opgestart als federatie van leveranciers van systemen op zonne-energie. De leden van Belsolar zijn gespecialiseerd in systemen voor actieve thermische zonne-energie of zonneboilers. Sinds 2010 maakt Belsolar deel uit van Climafed, de Belgische federatie voor klimaattechnologieën (tot voor kort bekend als ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België). Onze privacy policy vindt u hier.