Is je woning geschikt voor een zonneboiler?

Wanneer je een nieuwe woning bouwt of je bestaande woning energiezuiniger wil maken, is de zonneboiler een eerste logische keuze.

 

Ga best steeds samen met je installateur of architect na of je huis en je dak geschikt zijn voor een zonneboiler. Dat heeft te maken met de ruimte voor het plaatsen van een zonneboiler in je huis en met de oriëntatie van en de zoninval op je dak. Weet dat het al vanaf 5 m² zonrijke dakoppervlakte, de moeite kan zijn om een zonneboiler te plaatsen. En dat zelfs op zonnige herfst- en winterdagen  goede opbrengsten mogelijk zijn. Woon je in Vlaanderen, dan kan je de Zonnekaart Vlaanderen consulteren om te weten of je dak geschikt is voor een zonneboiler. Je hoeft alleen maar je adres in te tikken.

 

Beslis daarnaast ook voor welke toepassingen je de zonneboiler wil gebruiken. Is dat enkel voor het  opwarmen van sanitair water, of (ook) voor de bijverwarming van je woning of voor de verwarming van je zwembad?    

 

Ook is het belangrijk te weten of er een vergunning nodig is. Normaalgezien ben je daarvan vrijgesteld maar er zijn een aantal uitzonderingen voor huizen die bescherming genieten of er kunnen stedenbouwkundige regels zijn die hierop een uitzondering maken. Informeer bij je gemeente of dat zo is en ga tegelijk na of er naast de premies voor zonneboilers via de netbeheerder ook in je gemeente bijkomende financiële premies voor het plaatsen van een zonneboiler bestaan.

De website www.InfoZonneBoiler.be is het objectieve infoplatform van sectorassociatie Belsolar dat een concreet en niet-merkgebonden antwoord geeft op alle vragen die particulieren en professionelen over zonneboilers kunnen hebben. Belsolar is in 1998 opgestart als federatie van leveranciers van systemen op zonne-energie. De leden van Belsolar zijn gespecialiseerd in systemen voor actieve thermische zonne-energie of zonneboilers. Sinds 2010 maakt Belsolar deel uit van Climafed, de Belgische federatie voor klimaattechnologieën (tot voor kort bekend als ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België). Onze privacy policy vindt u hier.