Premies en subsidies zonneboiler 2020 – renovatie

Premies via de netbeheerder

De Vlaamse overheid kent al jaren energiepremies toe aan gezinnen die in hun huis energiezuinige ingrepen doen. De aanvraag en uitkering van deze premies verloopt via de distributienetbeheerder Fluvius.

Voor de installatie van een zonneboiler bedraagt de premie 550 euro/m², met een maximum van 2.750 euro of 40% van het factuurbedrag. Tevens moeten de zonnecollectoren voldoen aan bepaalde technische voorwaarden. Vermits het voor particulieren niet zo eenvoudig is om te weten of dat het geval is voor de zonnecollectoren van de zonneboilerinstallatie die ze kopen, heeft de Belgische zonneboilerassociatie Belsolar een zogenaamde ‘Green List’ opgemaakt met de zonneboileroplossingen van zijn leden. U kan de Green List downloaden vanop de homepage van www.InfoZonneBoiler.be. De zonnecollectoren die hierin zijn opgenomen, voldoen gegarandeerd aan de technische vereisten voor de premieaanvraag.

Meer info: www.energiesparen.be/subsidies

 

Totaalrenovatiebonus

 

Met de totaalrenovatiebonus wil de overheid eigenaars stimuleren om hun woning op een systematische en allesomvattende manier energiezuiniger te maken.

Om aanspraak te maken op de totaalrenovatiebonus moet je binnen de vijf jaar investeren in drie of meer van de zeven volgende energiebesparende ingrepen:

  • dak- of zolderisolatie (minstens 30 m²)
  • muurisolatie (aan de buitenkant, aan de binnenkant of via de spouw – minstens 30 m²)
  • vloerisolatie (minstens 30 m²)
  • nieuwe beglazing (minstens 5 m²)
  • zonneboiler
  • warmtepomp
  • ventilatiesysteem

De totaalrenovatiebonus komt bovenop de individuele premies die je via je distributienetbeheerder krijgt voor deze ingrepen. Het bedrag hangt af van het aantal werken dat je laat uitvoeren. Wie binnen de vijf jaar drie ingrepen combineert, krijgt bovenop de individuele premies een bonus van 1.250 euro. Per bijkomende investering stijgt de bonus: 1.750 euro voor vier ingrepen, 2.750 euro voor vijf, en 3.750 euro voor zes. Voor alle zeven de ingrepen loopt de extra premie op tot 4.750 euro. Voor renovaties in een appartement krijg je de helft van deze bedragen.

Belangrijke voorwaarde om de totaalrenovatiebonus te krijgen, is dat de volledige woning geïsoleerd is conform de minimale isolatie-eisen voor het krijgen van een aparte premie voor dak, vloer, muur en beglazing. Om voor de bonus in aanmerking te moeten, moeten dus het volledige dak, alle muren, alle vloeren en alle beglazing voldoende zijn geïsoleerd.

Meer info: www.energiesparen.be/subsidies

 

Burenpremie: gratis begeleiding door een BENOvatiecoach

 

Wanneer in dezelfde gemeente minstens 10 eigenaars van een huis of een appartement energiezuinig renoveren, dan kunnen ze zich gratis laten begeleiden door een BENOvatiecoach. Zij / Hij wordt door de Vlaamse overheid betaald via de zogenaamde ‘burenpremie’.

Je kan de BENOvatiecoach geeft onder andere persoonlijk advies, begeleidt bij de premieaanvraag, helpt bij het opmaken van de meetstaten, vraagt offertes aan en vergelijkt ze met elkaar, en houdt een oogje in het zeil bij de uitvoering van de werken.

 

Voor welke investeringen?

 

  • dak- of zoldervloerisolatie
  • isolatie van de buitenmuren (aan de buitenkant, aan de binnenkant of in de spouw)
  • vloerisolatie op volle grond; plafondisolatie van de kelder of van verluchte ruimtes onder een verwarmde verdieping
  • hoogrendementsbeglazing
  • installatie van een zonneboiler
  • installatie van een warmtepomp
  • installatie van een ventilatiesysteem.

Meer info via deze link

 

Minder onroerende voorheffing en minder registratiebelasting bij een IER

 

Wie een bouwaanvraag indient voor een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) en aan het einde van de werken een E-peil van maximaal E60 kan voorleggen, krijgt gedurende vijf jaar 100 procent korting op de onroerende voorheffing. Je hoeft dus vijf jaar lang geen onroerende voorheffing te betalen.

Voor een IER moet minstens 75% van de buitenschil van een woning (gevel, dak en vloer) worden (na)geïsoleerd, én moet de opwekker voor verwarming of koeling worden vervangen. Om te bewijzen dat het effectief om een ingrijpende energetische renovatie gaat, moet je vooraleer de werken van start gaan, een bouwaanvraag indienen. Doe je dat niet, kan kom je niet in aanmerking voor de vermindering.

Wie een woning koopt als enige gezinswoning en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert, betaalt bij de aankoop bovendien maar 5% registratierechten (in plaats van 6%). Bij een woning van 300.000 euro scheelt dat dus 3.000 euro aan belastingen.

Meer info: https://www.energiesparen.be/subsidies

 

Minder schenkbelasting bij een BENOvatie

 

Wie een huis geschonken kreeg en dat binnen de 5 jaar energiezuinig renoveert of BENOveert voor een totaalbedrag van minstens 10.000 euro (exclusief btw), komt in aanmerking voor een verlaging van de schenkbelasting.

Concreet zal bij de registratie van de schenking het gewone tarief worden aangerekend, en krijg je het verschil tussen het gewone en het verlaagde tarief terugbetaald na uitvoering van de werken.

Meer info: https://www.energiesparen.be/subsidies

 

Renovatiepremie

 

Verbouwers met een beperkt of modaal inkomen, alsook private eigenaars die een woning verhuren aan een sociaal verhuurkantoor, kunnen een renovatiepremie krijgen.

De werken zijn onderverdeeld in vier categorieën:

  • structurele elementen van de woning (werken aan de funderingen, de muren (eventueel in combinatie met muurisolatie), de draagvloeren en de trappen);
  • dak (werken aan dakgebinte (eventueel in combinatie met dakisolatie), dakbedekking, goten en afvoer);
  • buitenschrijnwerk (werken aan ramen en buitendeuren, die voldoen aan de ventilatievoorzieningen van het Energiebesluit);
  • technische installaties (werken aan de elektrische installatie, de sanitaire installaties en/of de centrale verwarming).

Voor elke categorie is een geldig factuurbedrag van minstens 2.500 euro (exclusief btw) nodig. De premie wordt berekend per categorie van werken. Elke categorie van werken kan gedurende tien jaar slechts eenmaal in aanmerking komen voor een premie, en dit verspreid over maximaal twee aanvragen. De maximale renovatiepremie voor alle aanvragen en categorieën samen bedraagt 10.000 euro.

Meer info: www.wonenvlaanderen.be of bel gratis 1700.

 

Premies en subsidies zonneboiler 2020 – nieuwbouw

 

Voor nieuwbouwwoningen kunt u geen afzonderlijke premie krijgen voor de installatie van een zonneboiler. Het installeren van een zonneboiler heeft wel een positieve invloed op het E-peil van uw woning, zorgt ervoor dat u beantwoordt aan de verplichting om deels gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen in nieuwbouw en kan bijdragen tot het halen van een E-peil dat recht geeft op een vermindering van de onroerende voorheffing.

 

5 jaar lang tot 100% korting op de onroerende voorheffing

 

De E-peilpremie voor nieuwbouw is stopgezet. Wie een energiezuinige woning bouwt, krijgt wel nog een korting op de onroerende voorheffing. De vermindering hangt af van het E-peil van je woning. Je krijgt 50 procent korting op de onroerende voorheffing bij een E-peil van maximaal E30 en dit gedurende 5 jaar. Bij een E-peil van max. E20 bedraagt de korting 100%, eveneens gedurende 5 jaar.

De korting kan worden gecombineerd met andere verminderingen zoals die voor kinderen ten laste, gehandicapte personen of bescheiden woning. Je krijgt de vermindering automatisch toegekend op je aanslagbiljet. Je moet dus zelf niets ondernemen.

Meer info vind je op www.energiesparen.be

 

Gemeentelijke premie voor een zonneboiler 2020

 

Sommige van de 308 Vlaamse gemeenten hebben hun eigen subsidie voor de plaatsing van een zonneboiler of hebben een eigen renovatiepremie. Of dat in uw gemeente zo is, kunt u opzoeken via de website http://energiesparen.be/subsidies/subsidiemodule. Opgelet: de gemeentelijke regelgeving kan sterk verschillen van jaar tot jaar. Win daarom ook advies in bij de informatie- of milieudienst van uw gemeente.

De website www.InfoZonneBoiler.be is het objectieve infoplatform van sectorassociatie Belsolar dat een concreet en niet-merkgebonden antwoord geeft op alle vragen die particulieren en professionelen over zonneboilers kunnen hebben. Belsolar is in 1998 opgestart als federatie van leveranciers van systemen op zonne-energie. De leden van Belsolar zijn gespecialiseerd in systemen voor actieve thermische zonne-energie of zonneboilers. Sinds 2010 maakt Belsolar deel uit van ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken van België. Onze privacy policy vindt u hier.