Met een zonneboiler betaalt de zon je warm water, zelfs als het vriest!

29 Januari 2024

De winter is het uitgelezen moment om je bestaande verwarmingsinstallatie onder de loep te nemen en te overwegen om over te stappen naar een systeem dat niet alleen toekomstbestendig en duurzaam is, maar ook je energiefactuur aanzienlijk verlaagt. Belsolar, de Belgische zonneboilerassociatie, raadt aan om hierbij zeker te denken aan een zonneboilerinstallatie. Zo'n installatie laat zich niet alleen naadloos integreren in je bestaande woning als een slimme stap naar hernieuwbare energie, maar het levert ook gedurende het hele jaar aanzienlijke besparingen op, zelfs in de winter.

 

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboilerinstallatie bestaat uit een boilervat en thermische zonnecollectoren die op het dak zijn geplaatst om zonlicht te vangen. In tegenstelling tot fotovoltaïsche zonnepanelen (pv-panelen) op het dak die zonlicht omzetten in elektriciteit, benut een zonneboilerinstallatie het zonlicht om warmte te genereren voor de verwarming van water.

 

Dat opgewarmde water kan worden gebruikt voor diverse doeleinden, zoals baden, douchen of in de keuken. Daarnaast kan de zonneboiler dienen als (bij)verwarming voor de woning of voor het verwarmen van een zwembad. En dit alles met kosteloze zonne-energie, zelfs op dagen zonder direct zonlicht, zoals bij bewolking of in de winter.

Bespaar geld en CO2

Zonneboilers dragen niet alleen in belangrijke mate bij tot de reductie van CO2-uitstoot van gebouwen, zelfs met de kosten van naverwarming kan je met een zonneboiler op jaarbasis tot 60% van de energie besparen die nodig is om het water voor je bad, douche of keuken te verwarmen. Bij een gecombineerd gebruik voor het verwarmen van sanitair warm water en woningverwarming, zoals bij vloerverwarming, kan de jaarlijkse besparing oplopen tot 35% van de totaal benodigde energie (de energie die nodig is voor warm water én verwarming).

Wil je exact weten hoeveel geld en CO2 jij elk jaar zou besparen door je bestaande installatie voor de verwarming van sanitair warm water te vervangen door een zonneboilerinstallatie? Bereken het op www.infozonneboiler.be, het infoplatform van de Belgische zonneboilerassociatie Belsolar.

Ook in de winter

Een veelvoorkomend misverstand is dat zonneboilers in de winter niet efficiënt zouden zijn. Belsolar benadrukt echter dat een zonneboiler ook in de winter blijft functioneren.

 

Op zonnige winterdagen zijn temperaturen boven de 60°C in een zonnecollector geen uitzondering. Tijdens de januariweek waarin België werd getroffen door een zogenaamde “sneeuwbom” bereikten zonneboilers moeiteloos meer dan 60°C. Op de meest zonnige dagen, donderdag 18 en vrijdag 19 januari, werden zelfs temperaturen boven de 70°C gemeten. Dit resulteerde in wel 2 dagen gratis warm water voor douchegebruik, zonder enige naverwarming nodig te hebben. Ook verwarmingsondersteunende zonneboilers met een collectoroppervlak van 10 m² en een buffervat van 800 liter konden op deze dagen makkelijk worden opgewarmd tot 50°C, waardoor een groot deel van de dag de vloerverwarming kosteloos op zonne-energie kon werken.

 

In tegenstelling tot bepaalde typen warmtepompen behoudt een zonneboiler bij extreme kou dus zijn volle vermogen, met enkel zonneschijn als vereiste. De buitentemperatuur speelt hierbij geen rol. Het mag zelfs vriezen dat het kraakt, dankzij het gebruik van vriesbestendige vloeistof in de zonnecollectoren blijven zonneboilers zelfs bij vriestemperaturen perfect functioneren.

Slimme sleutel tot hybridisering

Een zonneboilerinstallatie is een uitstekende manier om je verwarmingssysteem deels hernieuwbaar te maken zonder direct een warmtepomp te hoeven installeren. Zonneboilers zijn eenvoudig te installeren en kunnen in nagenoeg elke woning worden geplaatst, ze nemen weinig plaats in en ze werken goed samen met bestaande verwarmingssystemen. Bovendien ben je niet gebonden aan een specifieke technologie, waardoor je flexibel blijft voor toekomstige aanpassingen.

 

Een groot voordeel van zonneboilers is eveneens dat ze niet afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet. Doordat de boiler van een zonneboilerinstallatie de warmte die de zonnecollectoren opwekten opslaan als thermische batterij kan je alle energie zelf benutten.

Financiële ondersteuning

Om de drempel voor installatie te verlagen, bieden de verschillende gewesten goedkope leningen en premies voor zonneboilers aan. In Vlaanderen bedraagt de zonneboilerpremie minimaal 550 euro per m² collectoroppervlakte, met een maximum van 2.750 euro. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt een premie van minimaal 2.500 euro per individuele wooneenheid, terwijl de premie in Wallonië varieert van 1.050 tot 6.300 euro, afhankelijk van de inkomenscategorie.

Meer informatie op www.infozonneboiler.be

Voor deskundig, niet-merkgebonden advies over zonneboilers kan je terecht op www.InfoZonneBoiler.be. Dit objectieve zonneboilerinfoplatform wordt beheerd door Belsolar, de Belgische Zonneboilerassociatie. Als onderdeel van sectie 5 van ATTB, de Belgische sectorassociatie voor thermische technieken, vertegenwoordigt Belsolar bijna alle Belgische leveranciers van zonneboilersystemen.

 

De website www.InfoZonneBoiler.be is het objectieve infoplatform van sectorassociatie Belsolar dat een concreet en niet-merkgebonden antwoord geeft op alle vragen die particulieren en professionelen over zonneboilers kunnen hebben. Belsolar is in 1998 opgestart als federatie van leveranciers van systemen op zonne-energie. De leden van Belsolar zijn gespecialiseerd in systemen voor actieve thermische zonne-energie of zonneboilers. Sinds 2010 maakt Belsolar deel uit van Climafed, de Belgische federatie voor klimaattechnologieën (tot voor kort bekend als ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België). Onze privacy policy vindt u hier.