Zes op de tien Vlamingen bouwt Bijna Energie Neutraal (BEN)

01 Maart 2019

Zes op de tien nieuwbouwwoningen in Vlaanderen heeft een E-peil van E30, wat overeenkomt met Bijna Energie Neutraal (BEN). Dat blijkt uit de jongste Energie en Binnenklimaat (EPB)-cijfers die zijn voorgesteld bij de opening van Batibouw. Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Hoewel de BEN-norm pas in 2021 verplicht wordt, kiest de Vlaming nu al voor zeer energiezuinige woningen. Dat komt deels dankzij fiscale stimuli en premies, maar zeker ook door een groeiend bewustzijn bij de Vlaming dat energiezuinig bouwen en wonen het verbruik, het wooncomfort en het klimaat ten goede komt.”

 

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters stelde vandaag de jongste Energie en Binnenklimaat (EPB)-cijfers voor. De gemiddelde tijd tussen bouwaanvraag en EPB-aangifte is twee jaar. In het geval van appartementsgebouwen of kantoorgebouwen loopt die doorlooptijd op naar vier, vijf of zes jaar.

Uit de EPB-aangiften die aansluiten bij de bouwaanvragen van 2016 blijkt het gemiddelde E-peil E28 te zijn, twee punten lager dan de BEN-norm E30 die pas in 2021 van kracht wordt. En tweeëntwintig punten lager dan de eis van E50 die in 2016 nog geldig was. Uit de EPB-aangiften aansluitend bij aanvraagjaar 2017 blijkt dat 60 procent van de nieuwbouwwoningen de BEN-norm haalt. De aangiften zijn echter verre van volledig dus de kans is groot dat dat aantal nog stijgt.

 

“De tendens is duidelijk”, zegt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters. “De Vlaming bouwt steeds veel energiezuiniger dan de wettelijke norm op dat moment. De BEN-norm en zelfs de strengere norm van E20 wordt in 38% van de nieuwbouwwoningen nu al gehaald. Dat vertaalt zich in een veel hoger wooncomfort en een veel lagere energiefactuur.”

 

1 op de 5 renovaties is een Ingrijpende Energetische Renovatie

 

Ook voor woningen die een Ingrijpende Energetische Renovatie ondergaan, moet achteraf een EPB-aangifte worden ingediend. Het gaat om een renovatie waarbij 75 procent van de buitenschil en de technische installaties worden vervangen. Sinds de invoer van IER, begin 2015, zijn er 1407 EPB-aangiftes ingediend, tegenover 6105 voor ‘gewone’ renovaties. Dat is een aandeel van twintig procent.

Ook hier is de tendens voor aanvraagjaar 2017 om energiezuiniger te bouwen dan de wettelijke eis: gemiddeld E59 voor eengezinswoningen (fors lager dan E90 en 7 punten lager dan het jaar voordien) en E62 voor appartementsgebouwen (tegenover E67). Opvallend: wie kiest voor IER, kiest bewust vaker voor extra isolatie en een bijhorend lager E-peil in plaats van een hernieuwbare energie-installatie. Dat is omgekeerd bij nieuwbouwwoningen waar bouwheren vaker voor hernieuwbare energie kiezen in plaats van de tien procent strengere E-peileis.

Lydia Peeters: “Sinds oktober 2016 kan je een belastingvoordeel krijgen voor een Ingrijpende Energetische Renovatie: als je een E-peil haalt lager dan E90, krijg je vijf jaar lang een korting van 50 procent op de onroerende voorheffing. Maar wie E60 of lager haalt, betaalt gedurende vijf jaar helemaal geen onroerende voorheffing.”

Volgend jaar wordt de E-peileis voor Ingrijpende Energetische Renovaties voor het eerst strenger, van E90 naar E70.

 

Zonnepanelen veruit het populairst

De EPB-cijfers geven ook ieder jaar de evolutie van hernieuwbare energie weer. Zonnepanelen blijven daarbij het populairst, ze komen in 74 procent van alle woningen (eengezinswoningen en appartementen) voor. Spreek je uitsluitend over nieuwe eengezinswoningen, gaat het over maar liefst 86 procent. In 55 procent kiest men alleen voor zonnepanelen. In 17 procent worden zonnepanelen gecombineerd met een warmtepomp. In 2 procent met een zonneboiler.


“Het aandeel hernieuwbare energie in nieuwbouw blijft toenemen. Zonnepanelen zijn de populairste keuze, omdat ze goedkoper én rendabeler geworden zijn”, geeft minister Lydia Peeters nog mee.

De website www.InfoZonneBoiler.be is het objectieve infoplatform van sectorassociatie Belsolar dat een concreet en niet-merkgebonden antwoord geeft op alle vragen die particulieren en professionelen over zonneboilers kunnen hebben. Belsolar is in 1998 opgestart als federatie van leveranciers van systemen op zonne-energie. De leden van Belsolar zijn gespecialiseerd in systemen voor actieve thermische zonne-energie of zonneboilers. Sinds 2010 maakt Belsolar deel uit van ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken van België. Onze privacy policy vindt u hier.